Click here to skip navigation
This website uses features which update page content based on user actions. If you are using assistive technology to view web content, please ensure your settings allow for the page content to update after initial load (this is sometimes called "forms mode"). Additionally, if you are using assistive technology and would like to be notified of items via alert boxes, please follow this link to enable alert boxes for your session profile.
An official website of the United States Government.
Skip Navigation

In This Section

Pay & Leave Pay Administration

Fact Sheet: How to Compute Rates of Pay

Background

Hourly and biweekly rates for General Schedule employees are computed under 5 U.S.C. 5504.  Premium pay is computed under 5 U.S.C. chapter 55, subchapter V, and 5 CFR part 550, subpart A.  The rates are computed based on an employee’s annual rate of basic pay, including any applicable special rate supplement or locality payment.  (Note:  Overtime pay for nonexempt employees is computed under the Fair Labor Standards Act, subject to some special rules for Federal employees.  See 5 CFR part 551.  In addition, firefighters covered by 5 U.S.C. 5545b are subject to special rules for computing hourly rates and overtime pay.  See 5 CFR part 550, subpart M.) 

Rules for Rounding

Rates must be rounded to the nearest cent, counting one-half cent and over as the next higher cent (e.g., round $18.845 to $18.85).

Procedure

Follow the rules below to compute rates of pay.  (Note:  The examples below are based on annual rates that have been increased by a locality pay percentage of 24.22%. See 2014 - DCB)

  1. Hourly Rate.

    Divide annual rate of basic pay by 2,087 hours.

    GS-9, step 1 = $ 52,146.
    $ 52,146 / 2,087 hours = $ 24.99.

  2. Biweekly Rate.

    Multiply hourly rate of basic pay by 80 hours.

    $ 24.99 x 80 hours = $ 1,999.20.

  3. Title 5 Overtime Hourly Rate

    1. if employee's rate of basic pay is less than rate of basic pay for GS-10, step 1

      Multiply hourly rate of basic pay by 1.5.

      $ 24.99 x 1.5 = $ 37.49.

    2. if employee's rate of basic pay is more than rate of basic pay for GS-10, step 1

      Use the greater of (1) the GS-10, step 1, hourly rate of basic pay multiplied by 1.5 OR (2) the employee’s hourly rate of basic pay.  (5 CFR 550.113).

      GS-10, step 1 = $ 57,426.
      $ 57,426 / 2,087 hours = $ 27.52.
      $ 27.52 x 1.5 = $ 41.28.

      GS-14, step 1 = $ 106,263.
      $ 106,263 / 2,087 hours = $ 50.92.

    In this example, the employee’s hourly rate of basic pay ($50.92) is greater than the GS-10, step 1, hourly rate of basic pay multiplied by 1.5 ($41.28).  Therefore, the employee’s title 5 overtime hourly rate is equal to his or her hourly rate of basic pay.

  4. Night Pay.

    Multiply hourly rate of basic pay by 10%.  (5 CFR 550.121)

    GS-9, step 1 = $ 52,146.
    $ 52,146 / 2,087 hours = $ 24.99.
    $ 24.99 x 0.10 = $ 2.50.

  5. Sunday Premium Pay.

    Multiply hourly rate of basic pay by 25%.  (5 CFR 550.171)

    $ 24.99 x 0.25 = $ 6.25.

  6. Holiday Premium Pay.

    Multiply hourly rate of basic pay by number of nonovertime hours worked on holiday (not to exceed 8 hours or the number of nonovertime hours of a compressed work schedule).  (5 CFR 550.131 and 5 CFR 610.407)

    $ 24.99 x 8 hours = $ 199.92.

Control Panel